Skip to main content
 

Sadnice oraha

CHANDLER WALTREE DOO-Ekskluzivni distributer sadnica orašastog voća za Srbiju

Sadnice Oraha

Koje možete poručiti kod nas

Čendler ( Chandler ) Orah

Čendler je kako najprodavanija tako i najplodnija sorta oraha. Nastala je u Americi na Univerzitetu u Kaliforniji. Poslednjih godina se pokazala kao najekonomičnija sorta za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i odličnog kvaliteta jezgra.

Više o Čendler Orah-u

Franket ( Franquette ) orah

Vrlo plodonosna sorta. Daje 2-3 plodna zajendo. Tanka ljuska, lako se ljušti i otvara. Pogodno za sađenje do 1200 metara nadmorske visine. Koristimo ga kao oprašivač za Čendler.

Fernor orah

Fernor je veoma produktivan. Daje 2-4 ploda, tanke kore koja se lako lomi i ljušti. Prija mu hladna klima, te se može saditi na nadmorskoj visini od 50 do 1800 metara. Odgovara mu primorska klima, a ova vrsta rezultirala je kao veoma plodna u mediteranskoj regiji. U slučaju sadnje na 1800 metara, Fernor ne bio pogođen prolećnim i jesenjim mrazevima zbog svojih genetskih osobina.

Ženski cetovi razvijaju se početkom maja pa ga prolećni mraz ne može ugroziti. Tokom jeseni Fernor vrsta ima tzv.odmor do početka novembra. To predstavlja zatvaranje novoizraslih izdanaka, što znači da ni oni ne bi bili pogođeni prvim jesenjim mrazevima.

Zato tokom zime, ni minus 25 stepeni, kao ni mrazevi ne bi mogli ošteti Fernor koji važi za veoma izdržljivog tokom zimskog perioda.

Pedro orah

Vrlo plodno, ali plodove daje za nijansku kasnije nego ostale sorte. Donosi 20-25 kg ploda po stablu u starosnoj dobi od 7-8 godina, a čak i 120-150 kg po stablu u starosnoj dobi od 15-20 godina. Odgovara mu blaga temperatura, pogodan za sađenje do 1200 metara. Zbog asimetričnog rasta zahteva oprezno i i pažljivo orezivanje. Leti zahteva dosta vode.

Tulare orah

Ova sorta razvijena je na Univerzitetu u Kaliforniji. Predstavlja hibrid “Serrx Tehame”. Lišće izrasta 5-7 dana pre Čendlera. Efikasnost bočnih grana je 70-80%. Unutrašnjost je pretežno svetla 80-90%. Ne raste asimetrično, zadržava sredinu u rastu, ne zahteva posebnu vrstu đubriva, samoefikasna i samoodrživa sorta.

Fernet ( Fernette ) orah

Produktivna vrsta koja kasno cveta. Odgovara joj kontinetalna klima kao i sadnja između 1200 do 1800 metara nadmorske visine. Cvetove Ferneta oplođava Fernor.