Skip to main content
Sadnice oraha

Poruči na vreme. Po najpovoljnijim uslovima.

Sadnice oraha
poručivanje za JESENJE sadjenje

Sadnice oraha sorte Čendler (Chandler)

Čendler je kako najprodavanija tako i najplodnija sorta oraha. Nastala je u Americi na Univerzitetu u Kaliforniji. Poslednjih godina se pokazala kao najekonomičnija sorta za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i odličnog kvaliteta jezgra.

-Prinos: Čendler je visoko produktivna sorta, nosi plod na 90% bočnih grana. Zbog toga nudi veoma visoke prinose. Plod može da se sakuplja već treće godine nakon sadnje što ste posadili svoje drveće.

-Kvalitet jezgra i ljuske: Čendler proizvodi velika jezgra veoma svetle boje. Boja jezgra je važna karakteristika u određivanju prodajne cene oraha.Orasi koji imaju svetliju boju jezgra su na višoj ceni. Jezgra se lako uklanjaju iz tanke i glatke ljuske. Imaju dobar ukus, mogu se konzumirati sveži kao i sušeni,sadržaj ulja je minimum 50% a proteina 20%.

-Veličina stabla: Čendler raste umereno jako i poluuspravan je. Pogodan je za gustu sadnju, kao što je rastojanje koje preporučujemo od 5×6 metara.

-Vreme listanja: Čendler je sorta koja kasno lista i cveta. Ovo je prednost jer je manja verovatnoća da će biti pogođen mrazom, vašima i jabukovim smotavcem.

-Oprašivanje: Čendler je samooprašavajuće drvo, može da daje plodove bez oprašivača,ali može dati veće prinose kada se koristi sa njim. Franket ( Franquette ) sorta se koristi kao oprašivač sa Čendler stablima.

-Podloga: U Waltree-u sade Čendler na podlogu sorte Juglans regia Rootstock (poznata kao engleski orah). To je najpogodnija podloga zbog tolerancije na crnu bolest.

-Vreme sađenja: Čendler se može saditi od novembra do aprila sledeće godine.

Formular za poručivanje

Poručivanje telefonom


    AP VojvodinaCentralna Srbija