Čendler orah

Sadnice oraha sorte Čendler (Chandler)

Čendler je kako najprodavanija tako i najplodnija sorta oraha. Nastala je u Americi na Univerzitetu u Kaliforniji. Poslednjih godina se pokazala kao najekonomičnija sorta za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i odličnog kvaliteta jezgra.

-Prinos: Čendler je visoko produktivna sorta, nosi plod na 90% bočnih grana. Zbog toga nudi veoma visoke prinose. Plod može da se sakuplja već treće godine nakon sadnje što ste posadili svoje drveće.

-Kvalitet jezgra i ljuske: Čendler proizvodi velika jezgra veoma svetle boje. Boja jezgra je važna karakteristika u određivanju prodajne cene oraha.Orasi koji imaju svetliju boju jezgra su na višoj ceni. Jezgra se lako uklanjaju iz tanke i glatke ljuske. Imaju dobar ukus, mogu se konzumirati sveži kao i sušeni,sadržaj ulja je minimum 50% a proteina 20%.

-Veličina stabla: Čendler raste umereno jako i poluuspravan je. Pogodan je za gustu sadnju, kao što je rastojanje koje preporučujemo od 5×6 metara.

-Vreme listanja: Čendler je sorta koja kasno lista i cveta. Ovo je prednost jer je manja verovatnoća da će biti pogođen mrazom, vašima i jabukovim smotavcem.

-Oprašivanje: Čendler je samooprašavajuće drvo, može da daje plodove bez oprašivača,ali može dati veće prinose kada se koristi sa njim. Franket ( Franquette ) sorta se koristi kao oprašivač sa Čendler stablima.

-Podloga: U Waltree-u sade Čendler na podlogu sorte Juglans regia Rootstock (poznata kao engleski orah). To je najpogodnija podloga zbog tolerancije na crnu bolest.

-Vreme sađenja: Čendler se može saditi od novembra do aprila sledeće godine.

PROSTOR IZMEĐU STABALA

Uz dugogodišnje iskustvo, u Waltree preporučujemo 6 x 5 metara razmaka za sadnice Čendler. Ovakva šema postavlja drveće u istom redu bliže jedno drugom i ostavlja dovoljno prostora između redova. Ovaj dizajn Vam omogućava da dobijete visok prinos iz voćnjaka u kraćem vremenu.Nećete pogrešiti ni sa šemom 5×7 kao i 4×8 ili 4,5×9. Možete saditi oprašivače u istom redu koji treba da budu postavljeni nasuprot vetra od glavne sorte, kako bi se polen širio vetrom i oprašivala glavna sorta. Možete koristiti alatku ispod kako biste izračunali broj stabala koje možete saditi na vašoj zemlji:

Molimo unesite površinu vaše zemlje ispod kako biste izračunali broj stabala koje možete da zasadite.

Godine nakon sadnje Prinos oraha po stablu
1 NA
2 NA
3 NA
4 4 kg
5 6 kg
6 10 kg
7 15 kg
8+ 25+ kg

ČENDLER ORAH PRINOS

Čendler počinje da proizvodi orahe veoma rano. Vaše drveće će biti 2 godine staro kada ga dobijete. Počeće da daje plodove čak i u prvoj godini nakon sadnje. Međutim, u cilju očuvanja energije drveta i poboljšanja produktivnosti narednih godina, preporučujemo vam da skidate plodove prve tri godine. Posle 3. godine možete započeti sa sakupljanjem voća i vaš voćnjak će početi proizvoditi orahe koje možete prodati.

DOSTAVA

Da li želite sadnice dostavljene na Vašu parcelu? Možemo da organizujemo da transportna kompanija dostavi stabla na vašu lokaciju. Peremo stabla pre utovara u kamion i brišemo ih od zemlje. Šaljemo stabla golog korena i mirna (u zimskom snu). Sve što treba da uradite je da budete spremni da primite stabla na vašoj lokaciji. Drveće možete posaditi odmah po isporuci.

SADNJA I NEGA

Našim kupcima nudimo vođenje i savetovanje nakon njihove kupovine. Možemo vam dati informacije o sledećim temama: kako pripremiti svoje zemljište za sadnju, koje đubrivo koristiti, kako negovati svoje drveće i kako upravljati voćnjakom kroz godine.

Možete stupiti u kontakt sa nama putem telefona ili elektronske pošte. Biće nam drago da odgovorimo na vaša pitanja vezana za kompaniju, proizvode i cene sadnica.

Kontaktirajte nas