Čendler orah

Sadnice oraha sorte Čendler (Chandler)

Čendler je kako najprodavanija tako i najplodnija sorta oraha. Nastala je u Americi na Univerzitetu u Kaliforniji. Poslednjih godina se pokazala kao najekonomičnija sorta za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i odličnog kvaliteta jezgra.

-Prinos: Čendler je visoko produktivna sorta, nosi plod na 90% bočnih grana. Zbog toga nudi veoma visoke prinose. Plod može da se sakuplja već treće godine nakon sadnje što ste posadili svoje drveće.

-Kvalitet jezgra i ljuske: Čendler proizvodi velika jezgra veoma svetle boje. Boja jezgra je važna karakteristika u određivanju prodajne cene oraha.Orasi koji imaju svetliju boju jezgra su na višoj ceni. Jezgra se lako uklanjaju iz tanke i glatke ljuske. Imaju dobar ukus, mogu se konzumirati sveži kao i sušeni,sadržaj ulja je50% a proteina 20%.

-Veličina stabla: Čendler raste umereno jako i poluuspravan je. Pogodan je za gustu sadnju, kao što je rastojanje koje preporučujemo od 5×6 metara.

-Vreme listanja: Čendler je sorta koja kasno lista i cveta. Ovo je prednost jer je manja verovatnoća da će biti pogođen mrazom, vašima i jabukovim smotavcem.

-Oprašivanje: Čendler je samooprašavajuće drvo, može da daje plodove bez oprašivača,ali može dati veće prinose kada se koristi sa njim. Franket ( Franquette ) sorta se koristi kao oprašivač sa Čendler stablima.

-Podloga: U Waltree-u sade Čendler na podlogu sorte Juglans regia Rootstock (poznata kao engleski orah). To je najpogodnija podloga zbog tolerancije na crnu bolest.

-Vreme sađenja: Čendler se može saditi od Novembra do Aprila sledeće godine.

PROSTOR IZMEĐU STABALA

Uz dugogodišnje iskustvo, u Waltree preporučujemo 6 x 5 metara razmaka za sadnice Čendler. Ovakva šema postavlja drveće u istom redu bliže jedno drugom i ostavlja dovoljno prostora između redova. Ovaj dizajn pruža rani povratak i omogućava vam da dobijete visok prinos iz voćnjaka u kraćem vremenu. Možete saditi oprašivače u istom redu da ih lakše identifikuju kada rastu biljke. Oprašivači treba da budu postavljeni nasuprot vetra od glavne sorte, kako bi se polen širio vetrom i oprašivala glavna sorta. Možete koristiti alatku ispod kako biste izračunali broj stabala koje možete saditi na vašoj zemlji:

Molimo unesite površinu vaše zemlje ispod kako biste izračunali broj stabala koje možete da zasadite.

Godine nakon sadnje Prinos oraha po stablu
1 NA
2 NA
3 NA
4 4 kg
5 6 kg
6 10 kgs
7 15 kg
8+ 25 kg

CENDLER ORAH PRINOST

Cendler počinje da proizvodi orahe veoma rano. Vaše drveće će biti 2 godine staro kada ga dobijete. Počeće da daje plodove čak i u prvoj godini nakon sadnje. Međutim, u cilju očuvanja energije drveta i poboljšanja produktivnosti narednih godina, preporučujemo vam da smanjite plodove prve tri godine. Posle 3 godine možete započeti sa sakupljanjem voća i vaš voćnjak će početi proizvoditi orahe koje možete prodati.

DOSTAVA

Da li želite sadnice dostavljene u Srbiju? Možemo da organizujemo da kompanija koja se bavi transportom dostavi stabla na vašu lokaciju. Molimo da izvršite upit o troškovima transporta. Peremo stabla pre utovara u kamion i brišemo ih od zemlje. Šaljemo stabla golog korena i mirna (u zimskom snu). Imamo fitosanitarne sertifikate za sve naše sorte stabala. Naš rasadnik priprema svaki potreban dokument potreban za izvoz drveća u Srbiju. Sve što treba da uradite je da budete spremni da primite stabla na vašoj lokaciji. Možete posaditi drveće u roku od nedelju dana od dostavljanja.

SADNJA I NEGA

Našim kupcima nudimo besplatno vođenje i savetovanje nakon njihove kupovine. Možemo vam dati informacije o sledećim temama: kako pripremiti svoje zemljište za sadnju, koje đubrivo koristiti, kako obrađivati svoje drveće i kako upravljati voćnjakom kroz godine.

NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

 KOJA SORTA ORAHOVOG DRVETA JE NAJBOLJA ZA MOJU ZEMLJU?

Ovo zavisi od toga koja je zemlja u pitanju i o kom gradu se radi. Molimo kontaktirajte nas i možemo da istražimo različite karakteristike vaše zemlje, uključujući nadmorsku visinu, godišnje temperature, vlažnost, tip zemljišta i druge faktore. U zavisnosti od ovih informacija možemo vam reći koja je sorta najbolja za vašu zemlju.

 KOJE VELIČINE SADNICA TREBA DA KUPIM, U ČEMU JE RAZLIKA?

Veće sadnice su nešto skuplje od kraćih, ali ranije počinje da rađa. Dakle, odluka je na vama. Prodajemo naše drveće u 3 veličine: 60 cm, 100 cm i 150 cm. Molimo popunite obrazac ili nas kontaktirajte kako biste saznali naše najnovije cene.

 DA LI POSEDUJETE FITOSANITARNE SERTIFIKATE?

Da imamo fitosanitarne sertifikate za sve sorte sadnica oraha. Naše sertifikate izdaje tursko Ministarstvo poljoprivrede.

 DA LI IZVOZITE U MOJU ZEMLJU?

Mi izvozimo svoje sadnice u skoro svaku zemlju u Evropi i Aziji. Poslednjih godina smo izvozili u Grčku, Bugarsku, Makedoniju, Rumuniju, Kosovo, Italiju, Španiju, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbejdžan i još mnoge druge.

 DA LI MOŽETE DA PREVEZETE BILJKE U MOJU ZEMLJU?

Da, neki od naših kupaca žele da sadnica bude dostavljena u njihov grad. Ako više volite, možemo dogovoriti da kamion isporuči drveće na vašu lokaciju u hladnjači. U suprotnom, možete sami organizovati transportnu kompaniju i možemo da utovarimo sadnice u kamion kompanije. Takođe, kao treća opcija – možete doći vašim vozilom i podići svoje sadnice iz našeg rasadnika.

 DA LI SU TROŠKOVI PREVOZA UKLJUČENI U CENE SADNICA?

Naše cene uključuju cenu sadnica i sve ostalo, uključujući naknade za dokumente za izvoz drveća u vašu zemlju. Međutim, naše cene ne uključuju naknadu za prevoz. Ako želite da vaše sadnice budu dostavljene na vašu lokaciju, molimo Vas da nas pitate o troškovima prevoza.

 KOJE TREBA DA BUDE RASTOJANJE IZMEĐU SADNICA KADA IH ZASADIMO NA NAŠOJ ZEMLJI?

Naš predlog je da ih posadite sa 6 h 5 metara udaljenosti između stabala.

 KADA ĆE MOJE DRVEĆE POČETI DA RAĐA?

Naše sorte uglavnom počinju da rađaju orahe nakon 4 godine.

 KAKO DA PRIPREMIMO ZEMLJU ZA SAĐENJE DRVEĆA I KAKAV JE POSTUPAK SAĐENJA?

Prilikom kupovine drveća od nas dobijate besplatnu konsultaciju i savet za sve što treba da znate od početka do kraja. Takođe proveravamo izveštaje analize zemljišta i dajemo vam predloge na osnovu vašeg izveštaja.

Možete stupiti u kontakt sa nama putem telefona ili elektronske pošte. Biće nam drago da odgovorimo na vaša pitanja vezana za kompaniju, proizvode i cene sadnica.

Kontaktirajte nas